Viete ako fungujú spreje?

28.12.2023

Princíp sprejovej nádoby je rovnako jednoduchý, ako geniálny

Obsah sprejovej nádoby sa uvoľňuje ako aerosól presne vtedy, keď stlačíte rozprašovač.

Tajomstvo tejto funkcie spočíva v zmiešaní účinnej látky (vlastného produktu) a kvapalného hnacieho média vo vnútri sprejovej nádoby:

  • jedna časť hnacieho média je rozpustená v účinnej látke,
  • druhá časť sa nachádza vo forme plynu ako „tlaková podložka“ nad zmesou účinnej látky a hnacieho média.

Keď sa stlačí rozprašovač, plynné hnacie médium vytlačí obsah cez ventil von. V tejto chvíli sa hnacie médium odparí v zlomkoch sekúnd a zostávajúci účinný prostriedok sa rozloží veľmi jemne a rovnomerne, a to tak, ako ho používateľ potrebuje.  Túto jemnosť kvapiek je možné dosiahnuť iba so sprejovými nádobami. Účinná látka sa nanáša jemne, hospodárne, rovnomerne a rýchlo schne.

Oproti tomu pumpičkové spreje nedokážu dosiahnuť tieto jedinečné vlastnosti aerosólov a preto sú pre mnohé produkty nevhodné.

Všimli ste si, že dno sprejovej nádoby je zakrivené dovnútra?

Všimli ste si, že dno sprejovej nádoby je zakrivené dovnútra?

Má to  2 dôvody: 

1. Bezpečnosť: 

Pretože, ak vznikne pretlak v dôsledku silného zahrievania, môže sa dno vydúvať smerom von a tak zabezpečiť odtlakovanie. Vďaka tomu zostáva sprejová nádoba napriek nadmernému vnútornému tlaku nepoškodená.

2. Efektívne využitie produktu: 

Výstupná trubica, siahajúca až na spodný okraj vnútorného okraja plechovky, môže pri zakrivenom dne dosiahnuť až na poslednú kvapku produktu.

 

 

A aká je štruktúra sprejovej nádoby?

A aká je štruktúra sprejovej nádoby?
Základnou súčasťou je spravidla kovový obal: samotná sprejová nádoba z bieleho plechu alebo hliníka.

Na kovovom obale (7) sú hore umiestnené ventil (3), rozprašovač (5) a ochranný uzáver (6). Ventil a rozprašovač sú zodpovedné za „rozprášenie“ produktu a presné dávkovanie. Rozprašovač je vybavený ochranným uzáverom.

Telo ventilu je spojené s trubičkou (4), ktorá vedie do vnútra sprejovej nádoby. Siaha až na dno a zabezpečuje, aby sa nádoba úplne a rovnomerne vyprázdnila.

Plynná zložka vo vnútri nádoby slúži navyše ako expanzný priestor. Tým je zabezpečené, že naplnená aerosólová nádoba odolá teplotám až do +50°C.

Dôležitou súčasťou aerosólov je kvapalné hnacie médium alebo plyn (1), pretože vytvára potrebný tlak na rozprašovanie.

Koniec koncov, ani ten najrafinovanejší dizajn by bez samotného produktu nebol ničím. Aktívna látka (2), ktorá sa má rozprašovať, je tiež kvapalná a v nádobe je zmiešaná s hnacím plynom.

Môžeme vám pomôcť niečo nájsť?